ŰŰCsöröge- vagy forgácsfánk
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 5 evőkanál vaj, 4 evőkanál porcukor,
5 tojássárgája, 3 dl tejföl, 0,5 dl rum, 1 mokkáskanál só,
a sütéshez: 50 dkg zsír.
Elkészítés: A megszitált liszttel a vajat gyúródeszkán elmorzsoljuk,
hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a tejfölt és a sót.
Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük.
Utána fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk,
majd összegyúrjuk (ezt a műveletet háromszor megismételjük),
végül a fél centiméteres lapból derelyevágóval 10x5 cm-es téglalapokat vágunk,
majd ezeken a téglalapokon 2-3 vékony vágást végzünk úgy,
hogy a téglalap két vége és a széle érintetlen maradjon.
Forró, bő zsírban a tészta mindkét oldalát aranysárgára sütjük,
és a zsírt lecsepegtetjük róla (vagy papírszalvétára szedve itatjuk le róla).
Vaníliás cukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk. |