HOZZÁVALÓK: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, kb. fél deci tejben 2 kiskanál cukorral futtatott élesztő (5 dkg), 1 kávéskanál só, 2 dl tejföl, 25 dkg túró, kb. 80 dkg édeskáposzta besózás után olajon pirítva, borsozva (ízlés szerint cukrozhatjuk is, akár a káposztás kockához), 1 tojás sárgája.
ELKÉSZÍTÉS:Az édeskáposztát lereszeljük, besózzuk, majd 10 perc pihentetés után kicsavarva olajon megpirítjuk, ízlés szerint cukrozzuk, borsozzuk. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, az élesztőt megfuttatjuk. Közben a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, közepébe fészket készítünk. A mélyedésbe öntjük a futtatott élesztőt, teszünk sót (vigyázzunk, a káposzta is sós!), a tojás sárgáját, a tejfölt, a túrót és a pirított káposztát. Lágy tésztává gyúrjuk, nem baj ha ragad, óvatosan lisztezzünk! 1-2 órát kelesztjük (a lakás hőmérsékletétől függően, huzatmentes helyen), majd ujjnyi vastagra kinyújtva apróra szaggatjuk. Sütőlemezen, forró sütőben sütjük. (A tojás fehérjével sütés előtt megkenhetjük, de ha lecsurog róla, a pogácsa leragad!) Ez a recept a káposzta nélkül, sima pogácsának is finom. Tehetünk bele a káposzta helyett sós, főtt krumplival kevert szárított kaporlevelet(zöldes színű, kapros pogácsa), vagy 25 dkg bolti tepertőkrémet és borsot. |